Is mediteren zweverig? Zoals huizenprijzen, rentetarieven, ’n volleybal, ruimtevaart of met een vliegtuig de lucht in gaan?
Meditatie-oefeningen laten je niet wegzweven naar verre exotische oorden, ze sluiten juist aan op basisfuncties zoals onze ademhaling, het ruiken en het gehoor. Meditatie-oefeningen maken opmerkzaam voor wat er is, de realiteit: het heden en dat wat er zich nu aandient.
Huiverig zijn voor zweverigheid is hetzelfde als huiverig zijn voor jezelf. Je hoeft niet bang te zijn voor zweverigheid. Volgens de NASA en André Kuipers ‘hangt’ of zweeft de wereld waarop wij leven in ruimte. Zonder aan een touw te hangen en zonder zoals een globe op een steunpunt te staan. De aard van de wereld is zweverig. Dat ontkennen mist elke grond. Je staat met beide voeten stevig op zwevende bodem. Je mag dat waarderen en er van genieten!
Mediteren en mindfulness halen je even uit de automatische piloot. Maken je even los van de instinctieve, aangeleerde en grotendeels onderbewuste programma’s die volgens de laatste stand van de wetenschap ongeveer 95% van ons gedrag bepalen.
Hoogleraar Economische psychologie Fred van Raaij op NPO radio 1 in gesprek met Felix Meurders: “Het menselijk gedrag gebeurt voor 95% onbewust”.
In de video hieronder is de Amerikaanse celbioloog, ontdekker van epigenetica Bruce Lipton over het ‘programmeren’, van mensenkinderen dat, zo wisten de Jezuïeten 400 jaar terug al, plaatsvindt gedurende de eerste 7 jaar.