WIJK AAN ZEE – Of jouw hart nu ligt bij tuinieren, boswandelingen, natuurbeheer, parkonderhoud of landschapsarchitectuur; deze presentatie kan je kijk verbreden over wat je doet en waar we allemaal van houden: het groen, het landschap, de natuur. Op zondag 17 oktober om 12:00 zal Norbert Peeters – botanisch filosoof – in het Badgastenkerkje proberen een antwoord te formuleren op de vraag: wat is wildernis? Dat zal hij doen aan de hand van zijn recente boek Wildernis-vernis: een filosoof in het Vondelpark, (Uitgeverij Noordboek 2021).
Lezing ‘Wildernis-vernis’, zondag 17 oktober, 12.00 Badgastenkerkje Wijk aan Zee, er wordt geen entree geheven vrije bijdrage na afloop is welkom, inloop vanaf 11:30.
Reserveren lezing ‘Wat is wildernis?’ zondag 17 oktober 2021
"Beheers je je kunst? Beheer je je natuur? Wil je de natuur verfraaien? naar je hand zetten, overwinnen? Wil je haar compenseren? Liefhebben? Vertrouwen? Exploiteren? En er daarna in op gaan? Wil je haar opnieuw vreugdevol, ongerept en spontaan maken? Bespeel jij het landschap, bespeelt het landschap jou? Jij bent de scheppende mens, in de kunst en in de natuur. Je bent een natuurtalent!" (Uit docu Kind van de Natuur een verkenning van valsheid en echtheid in kunst en natuur)
Ongerepte natuur, althans zo lijkt het
Het Vondelpark is bijna helemaal toegankelijk voor sportende, fietsende, luierende mensen, op twee twee stukjes na: de de Schapenweide en de Koeienweide, waar ooievaars nestelen en wilde bijen rond wilde bloemen zoemen. Hier is, midden in de stad, ongerepte natuur te aanschouwen. Althans, zo lijkt het.
Norbert Peeters heeft het Vondelpark en met name deze weides uitgekozen voor een nadere beschouwing van het idee van wildernis. In natuurbeschermerstaal “ver-wilderen” of “her-wilderen” genoemd. In zijn boek Wildernis-vernis – Een filosoof in het Vondelpark duikt hij in de geschiedenis van het Vondelpark en van tuinen en parken in het algemeen. Hij gaat ook op „natuurexpeditie”, op zoek naar de wilderniservaring midden in het stadspark.
Wat verstaan we eigenlijk onder het begrip wildernis?
In het volledig verkavelde Nederland wordt wildernis fel bediscussieerd. Een uitstekende illustratie is het jaarlijks terugkerende debat over de Oostvaardersplassen. Hoewel het dierenleed tijdens de wintermaanden dit geschil telkens opnieuw aanwakkert, vormt het begrip ‘wildernis’ het werkelijke twistpunt.
Het voor- en tegenkamp zijn het fundamenteel oneens over de vraag of de Oostvaardersplassen het stempel ‘wildernis’ verdienen. Voorstanders zien het natuurgebied als een succesvol stukje herwilderd landschap, waarin de natuur vrij spel krijgt, terwijl tegenstanders Nederland te klein vinden voor een wildernisgebied en menselijke interventie onontbeerlijk achten. Maar wat verstaan we eigenlijk onder het begrip wildernis? En hoe hangt dit begrip samen met de ontwikkeling van de tuinfilosofie?
Over de spreker
Norbert Peeters (MA) studeerde archeologie en filosofie aan de Universiteit Leiden. Van zijn hand verschenen verschillende boeken. Waaronder zijn debuut Botanische Revolutie: de plantenleer van Charles Darwin in 2016, Rumphius’ Kruidboek: verhalen uit de Ambonese flora in 2020 en onlangs verscheen Wildernis-vernis: een filosoof in het Vondelpark. Norbert is botanisch filosoof, buitenpromovendus bij het Instituut voor Wijsbegeerte aan de Universiteit Leiden en programmamaker bij Studium Generale.