R: Mensen gaan maar door, grote problemen te maken van niets. Met duizenden mensen heb ik over hun problemen gepraat en ik ben tot nu toe nog niet één echt probleem tegen gekomen! Alle problemen zijn nep — je creëert ze omdat je je zonder problemen leeg voelt. Dan valt er niets te doen, is er niets te bereiken, niets om tegen te vechten.

Je creëert problemen zodat je kunt voelen dat het leven hard werken is, dat je hard moet presteren, dat jij groeit

Mensen gaan van de ene goeroe naar de andere, van de ene therapeut naar de andere, van de ene adviseur naar de andere, van de ene coach naar de andere, want als ze niet gaan, dan voelen ze zich leeg en dan hebben ze plotseling het gevoel dat het leven geen betekenis heeft. Je creëert problemen, zodat je kunt voelen dat het leven hard werken is, dat je groeit en dat je hard moet zwoegen.

Door uitgagingen schiet het ego omhoog

Het ego voelt zich niet goed, niet op z’n gemak, met molshopen; het wil bergen. Zelfs als het gaat om ellende, is een molshoop maar wat minnetjes, het zou een Everest moeten zijn. Zelfs als het om ellende gaat, wil het ego niet gewoon ellendig zijn, het wil speciáál ellendig zijn. Het ego kan alleen bestaan als het zwoegt, onthoud dit — als het vecht. ‘Hoe groter het probleem, hoe groter de uitdaging… en door uitdagingen schiet het ego omhoog. Je creëert problemen. Problemen bestaan niet.

Bewustzijn is een radar die de omgeving scant op zoek naar problemen. Net zoals een scheepsradar zoekt naar rotsen, ijsschotsen of andere schepen. Wat de radar dus helemaal niet waarneemt zijn de enorme gebieden waar geen rotsen en geen andere schepen zijn. Op dezelfde manier schenken onze ogen of beter gezegd het selectieve bewustzijn achter onze ogen alleen maar aandacht aan datgene wat wij belangrijk vinden. Zo hebben wij een nogal kortzichtige manier van kijken. We schermen van onze aandacht alles af wat niet direct belangrijk is voor ons detectie-systeem, dat gebaseerd is op het scannen van gevaar. Maar het mag duidelijk zijn dat jij als een compleet individu veel meer bent dan alleen maar dit detectie-systeem.
Wanneer dingen constant zijn dan zegt ons bewustzijn okee, dat is veilig, kat in ’t bakkie, dáár hoef ik geen aandacht meer aan te besteden. En zo elimineren we de hele tijd uit ons bewustzijn alle heerlijke en prachtige dingen die er gaande zijn…continu. In plaats daarvan focussen we alleen maar op de lastige dingen die ons zouden kunnen overkomen. En dat is prima! Maar we maken het allemaal zó serieus, dat wij dit detectiesysteem beschouwen als ons ego. ons ik: de troubleshooter, de probleemoplosser, maar dat is slechts een heel klein deel van ons totale wezen.

Een ambitieus mens kan met geen mogelijkheid liefhebben

Als je ‘iemand’ probeert te zijn, dan kun je niet liefhebben. Een ambitieus mens kan met geen mogelijkheid liefhebben. Eerst moet hij/zij iets aan die ambitie doen en daar van alles voor opofferen. Zo iemand offert de liefde op. Liefde is ontspanning en wij rennen achter een doel aan- er moet iets bereikt worden: geld, invloed, aanzien, succes, ‘vooruitgang’, status. Hoe kunnen we nu liefhebben? We zijn niet in het hier en nu.

“De meeste grote problemen waarmee we worden geconfronteerd, worden veroorzaakt doordat politici oplossingen bedenken voor de problemen die ze in de eerste plaats hebben gecreëerd. Het geloof dat de samenleving baat heeft bij afbreken is waanzin.”

Walter E. Williams

De adviesbureaus, de priesters, de psychologen en de goeroes — zij zijn blij want hun hele handel bestaat door jullie. Als je geen molshopen van niets maakt en je maakt van je molshopen geen bergen, wat zou dan nog de noodzaak zijn dat deskundigen en goeroes je helpen? Daarvoor moet je eerst in een toestand komen om geholpen te willen worden. De echte meesters hebben iets anders te vertellen.

Kijken wat je aan het doen bent

Zij zeggen, “Kijk nou wat je aan het doen bent, wat een onzin. Eerst maak je een probleem en dan ga je zoeken naar een oplossing. Kijk goed waarom je het probleem creëert, meteen aan het begin, als je het probleem creëert, daar is de oplossing — maak het niet!” Maar dat spreekt je niet aan, want dan wordt je opeens op jezelf terug geworpen. Niets te doen? Geen probleem? Geen oplossing? Geen verlichting? Geen satori? En dan ben je heel rusteloos, leeg, en probeer je jezelf te vullen met wat dan ook.

De Klassieke School voor Economie jubelde altijd: “Aanbod creëert haar eigen vraag!’ Tegenwoordig in het moderne tijdperk zijn de dagen van ‘aanbod eerst’ al lang voorbij. Nieuwetijds- ondernemers moeten de vraag van de klant vinden voordat ze het aanbod kunnen creëren. In het moderne ondernemerschap is het gezegde dus omgekeerd: “Vraag, creëert zijn eigen aanbod.” En waar denk je dat de vraag vandaan komt? Het antwoord is eenvoudig: van een probleem dat wacht om opgelost te worden!

Hoe beter je kijkt hoe kleiner je problemen worden, een prachtige leegte

Je hebt geen problemen; zoveel moet je begrijpen. Op dit zelfde moment kun je alle problemen laten vallen, want ze waren je eigen maaksel. Kijk nog eens naar je problemen: hoe beter je kijkt, hoe kleiner ze worden. Ga door met er naar te kijken en langzaam maar zeker zullen ze verdwijnen. Blijf er naar staren en plotseling merk je dat er leegte is … een prachtige leegte omgeeft je. Er is niets te doen, niets te zijn, je bent het al.

Een zieke samenleving- anders dan een ziek individu, gedijt goed onder de bemoeienis van vele medici. De neiging om van menselijke beoordelingen goddelijke geboden te maken is een van de gevaarlijkste dingen ter wereld. Het leven is een voortdurende afwisseling van rust en actie, van de behoefte aan troost en de behoefte aan macht.

Besluiten dat je klaar bent met problemen maken en oplossingen vinden

Verlichting is niet iets dat je kunt verwerven, je hoeft het alleen maar te leven. Als ik zeg dat ik verlichting heb bereikt, bedoel ik gewoon dat ik besloot het te leven. Genoeg is genoeg! En sindsdien heb ik het geleefd. Het is een beslissing dat je nu niet meer geïnteresseerd bent in het creëren van problemen, dat is alles. Het is een beslissing dat je klaar bent met al die onzin van problemen te maken en oplossingen te vinden.

Het spel dat je speelt

Al die onzin is een spel dat je met jezelf speelt: Je bent zelf degene die zich verstopt en je bent ook degene die zoekt, je bent beide partijen. En je weet het! Dat is de reden dat je glimlacht, dat je lacht als ik het zeg. Ik praat niet over iets belachelijks; je begrijpt het. Je lacht om jezelf. Kijk hoe je lacht, kijk naar je eigen glimlach; je hebt het door! Dat moet wel, want het is je eigen spel: je verstopt je en wacht tot je in staat bent jezelf te vinden.

Er wordt iets absurds gevraagd

Je kunt jezelf nu meteen vinden want jij bent het die zich verstopt. Daarom delen Zen meesters soms een tik uit. Altijd wanneer iemand komt en zegt, “Ik wil graag een boeddha zijn,” reageert de meester boos. Want er wordt iets absurds gevraagd, hij ís een boeddha. Als Boeddha naar me toekomt en vraagt hoe hij een boeddha moet zijn, wat word ik verondersteld te doen? Ik zal hem een tik uitdelen. “Wie denk je voor de gek te houden? Jij bént een boeddha!”

Het ego heeft een paar problemen nodig

Maak het niet onnodig moeilijk voor jezelf. En je zult inzicht krijgen door te kijken naar de manier waarop je een probleem groter en groter en groter maakt, hoe je het ronddraait en hoe je het wiel sneller en sneller en sneller laat draaien. Dan ben je plotseling op de top van je ellende en heb je de sympathie van de hele wereld nodig. Het ego heeft een paar problemen nodig. Als je dat kunt begrijpen, zullen in dat inzicht de bergen weer molshopen worden, en dan zullen de molshopen verdwijnen.

Wat ga je doen als er geen problemen zijn om op te lossen?

Opeens is er leegte, overal pure leegte. Dat is waar het om gaat, wat betreft verlichting — een diep inzicht dat er geen probleem is. Wat zul je doen als er geen problemen zijn op te lossen? Je gaat meteen leven. Je zult eten, je zult slapen, je zult beminnen, je zult met iemand praten, je zult zingen, je zult dansen. Wat is er anders te doen? Je bent een god geworden, je bent begonnen met leven!

Dan maak je geen problemen

Als de mensen wat meer dansen, wat meer zingen, een beetje meer dwaas zijn, zal hun energie meer stromen, en hun problemen zullen stap voor stap verdwijnen. Vandaar dat het een goed idee is om te dansen. Dans tot een orgasme; laat de hele energie dans worden en dan zie je opeens dat je geen hoofd hebt. De vastzittende energie in het hoofd gaat rond en rond, en creëert prachtige patronen, beelden en beweging. En als je danst komt er een moment dat je lichaam niet langer een harkerig ding is, het wordt flexibel en vloeiend. Als je danst komt er een moment dat je grenzen beginnen te vervagen; je smelt en versmelt met de kosmos, de grenzen mengen zich.

Dan maak je geen problemen.

Leef, dans, eet, slaap en onthoud steeds weer: als je merkt dat je een probleem creëert, maak je er onmiddellijk los van.
R.

The Problem ~JJ Cale

Aanverwante artikelen op deze website

Disclaimer