WIJK AAN ZEE – “Naar de kofferbakmarkt ging ik eigenlijk nooit, wát een uitstalling van meuk, dacht ik, niet voor niets heette zoiets vroeger rommel-markt. Echter één keertje ging ik toch eens even kijken op de wei en weet je wat ik toen vond? En maar voor 5 euro, wát een geluk!”

“Ik heb het inmiddels op Marktplaats gezet. Is misschien iemand anders er weer blij mee.”

In dit artikeltje wordt gekeken naar het leven aan de hand van het eeuwenoude Indiase Leela-spel, ontwikkeld in de hindoetraditie en yogaleer. Het spel was een voorloper van het moderne spel slangen en ladders. Dit is niet zo vergezocht als het lijkt want je weet nu; ik vond het op de lokale kofferbakmarkt. JP

De behoefte aan vervulling

De ervaring van afgescheidenheid die ontstaat door het geboren worden, schept de behoefte aan vervulling. Maar om in deze wereld te kunnen overleven moet de mens eerst zorgen dat aan zijn fysieke behoeften wordt voldaan. Om aan het spel deel te kunnen nemen moet men te eten hebben, een plek om te slapen en kleren om aan te trekken. Het materiële voortbestaan is de voornaamste zorg van het eerste chakra.

Toch nog leeg

Hebzucht ontstaat wanneer de mens zijn gevoel van niet-vervuld zijn verwart met de noodzaak van het overleven. Hoewel alle noodzakelijke behoeften vervuld zijn voelt hij of zij zich toch nog geheel leeg. Maar alles wat men geleerd heeft was er op gericht om het eigen bestaan te voorzien en daarom gebruiken we deze vaardigheden om meer en meer bezittingen te verwerven in de hoop onszelf zo te vervullen.

Behoefte aan materieel succes

Maar hoe meer de mens verwerft hoe sterker zijn obsessie wordt. Zijn gevoel van leegte bereikt een stadium van paniek terwijl zijn daden steeds wanhopiger worden. (zegt het Leela-spel) De legende van koning Midas die alles wat hij aanraakt verandert in goud is een klassiek verhaal over de gevolgen van hebzucht. Deze behoefte aan materieel succes is eveneens de voornaamste oorzaak van alle militaire veroveringen.

Alle materiële bezittingen

Hebzucht ontstaat uit onzekerheid en onzekerheid komt voort uit onjuiste identificaties: wanneer men niet gelooft in God en niet in de voorzienigheid. Hebzucht is de staart van de slang Jaloersheid. Het maakt iemand kortzichtig. Men realiseert zich niet dat Hebzucht volstrekt doelloos is. Tenslotte zullen alle materiële bezittingen achterblijven. Vrijwillig of door tussenkomt van de dood.

De speler die ten prooi valt aan Hebzucht opent opnieuw de toegang tot de vakken Illusie en Woede en alle andere gedragspatronen van het eerste chakra.

Hebzucht kan alleen tot voordeel strekken wanneer het uitdrukking vindt in een verlangen naar innerlijke groei, naar ervaringen , kennis en liefde.

Deel van het Leela spel

Fools Gold – Graham Parker & The Rumour

Liedje van Graham Parker uit 1976, live uitgevoerd door Graham Parker & The Rumour in ’77 bij de BBC.

Aanverwante artikelen op deze website