(Dit artikel verscheen eerder in Dorpskrant De Jutter) – Wijk aan Zeese Jopie Mellema, vooral bekend als zeeschilder in weer en wind, ging in 2022 met pensioen als wiskundedocent, een vriendin zette haar in dat jaar op de wachtlijst voor een volkstuin. Jopie: “En ik dacht, dat gaat nog jaren duren maar toen werd ik opeens opgebeld, ja, dat ik aan de beurt was, dat was februari 2023.”

Behalve pensioener is Jopie dus ook een doener want ’s morgens gaat ze naar het strand om te schilderen, daarna lijstjes zagen voor haar zeeschilderijen en ’s middags naar de tuin, een weerbarstige lap groen op 12 minuten fietsen van Wijk aan Zee.

Dat zagen en scheppen is heel zwaar, maar ik vond het stiekem wel hartstikke leuk

Dat zagen en scheppen is heel zwaar, maar ik vond het stiekem wel hartstikke leuk
Een regenachtige middag op de grootste tuin van een volkstuincomplex: JP: “Nou Jopie, ik heb je gevonden, waar zijn we hier, hoe heet dit complex?” Jopie: “Ha, dat weet ik eigenlijk niet.” JP: “Nou ja, we zijn er… Had je al ervaring met tuinieren?” Jopie: “Eh, nee. Ik was wel in mijn achtertuin begonnen met boerenkool en sperziebonen en zo en bietjes, dat was best wel leuk. Maar ik zag ook de beperkingen ervan.

Het terrein hier is groot, ongeveer het dubbele van het formaat van de omringende tuinen.” Terwijl het harder gaat regenen leidt Jopie mij onverstoord door de tuin. Jopie: “Het was echt een ravage hier. Het stond helemaal vol met kozijnen, glasplaten, douche-deuren, ijskast-deuren. Het was ook wel een moeilijke tuin, want eigenlijk totaal overwoekerd met klimop, kerstbomen, de helft was in de schaduw, donker. Ik heb heel veel moeten afzagen om er een beetje licht in te krijgen. Dat zagen en dat scheppen is heel zwaar, maar ik vond het stiekem wel hartstikke leuk. De afgezaagde takken kon ik gebruiken voor de kachel.”

Met het hout van het oude schuurtje nieuwe schuur gebouwd

 Toen stond er daar nog een schuurtje waar je helemaal niks aan had, dus die heb ik gesloopt en alles afgevoerd naar HVC. Met het overtollige hout van dat schuurtje heb ik een nieuwe schuur gebouwd aan het eind van de tuin. Daar heb ik die ouwe douche-deuren voor gebruikt.”

JP: “Nou we staan hier droog, je schuurtje is goed waterdicht en voor de vloer heb je terrastegels gebruikt?“ Jopie:”Ja, die lagen helemaal daarginds, precies op de zon-plek, dus die heb ik allemaal hierheen gesleept, dat hele terras. Ja ja ja, alleen het dak heb ik bij de Praxis gekocht, alleen het dak.” JP: “Het is wel uitkijken voor de schroeven die hier uit het plafond steken.” Jopie; “Ja, ja, ja, zeker jij, als je wat langer bent. Want ik heb het allemaal wel in december gedaan en het vroor. Dus ik dacht nu moet het af anders heb ik geen zin meer erin. Ik had geen zin om ook nog weer terug te gaan om die schroeven allemaal weer 1 centimeter korter te doen. Ik dacht nu moet het dak d’r op, hupla. En het regende ook toen ik het heb zitten schroeven. Het hele bouwproject, ook van die kas dus, heb ik allemaal met harde wind en stromende regen gedaan.”

 Sperziebonen, peultjes, prei en de bloemen heb ik voor de gezelligheid in een rondje gezet

JP: “Maar laten we het eens hebben over de moes van de tuin. Wat groeit er na al je harde werk nu op de tuin?” Jopie: “Nou, sperziebonen, prei, ik ben nog met peultjes opnieuw begonnen want die waren klaar en heb ik op een andere plek nog een keer ingezaaid. De bieten die zijn er allemaal uit en opgegeten.” JP: “Allemaal zelf opgegeten? “ Jopie: ‘Ook een beetje uitgedeeld ja. En ik heb een veld met aardappels, daar, dat zijn late aardappels. Enne, tuinbonen, daar op dat veldje, die zijn nu op het eind, ik ga de laatste tuinbonen er afhalen.

En pompoenen. Er is één pompoen nu aan het groeien, maar in elke bloem zit een slak moet ik zeggen. En wat heb ik nog meer? Eh, uien.” JP: “Ik zie daar rabarber staan.” Jopie: “Ja, rabarber, en een Yacon-plant, de wortel die kan je in november oogsten en dat smaakt naar appel en wortel door elkaar, een heel leuke smaak. En dan heb ik dus een bessenhoek; aardbeien, bessen, ook aalbessen. En bloemen, gladiolen. Voor de gezelligheid heb ik die een beetje in de rondte gezet. Dit was eigenlijk een siertuin, het was helemaal geen moestuin. En een vijgenboom hierzo, die heb ik flink gesnoeid ik hoop dat er nu vijgen aankomen.”

 Als je schilderijlijsten kunt maken dan kun je ook kozijnen maken

 “Hier in de kas staat een peperplant, paprikaplanten, nog meer sperziebonen en allemaal tomatenplanten. Een druif die stond hier al in de oude kas, daar was jarenlang niks aan gedaan die was helemaal door het dak heen gegroeid. Die druif staat er nog en mag nu het raam bedekken en daarna ga ik hem afknippen want ik wel de kas behouden.

Dus ik heb de oude kas die hier vroeger stond overnieuw gemaakt. Best wel leuk om te doen. In de kas moet je luchten anders krijg je schimmel. Ja ik had nog oude schilderijlijsten en er lagen hier op het terrein nog glasplaten, ik heb geprobeerd om een goeie te snijden, dat is heel moeilijk hoor oud glas op maat snijden, maar dat is wel gelukt. Ja, als je schilderijlijsten kunt maken kun je ook kozijnen maken natuurlijk.”

Website Jopie Mellema

 Tekst en foto: JP van der Meij

Aanverwante artikelen op deze website