WIJK AAN ZEE – Een coeur aan muzikanten geeft vanavond in het Badgastenkerkje een estafette-uitvoering van het lied Cortez the Killer van Neil Young, een track van de LP Zuma uit 1976. (De muzikanten spelen op akoestisch volume)

RESERVEREN ‘Dansen over het water’ Estafette-concert zaterdag 7 september 20:00

Met Wim Duin, Muriël Bostdorp, Dik Broekman, Pim Goedhart, Jos van der Meij en JP, Rob van der Plas, Lyda en Diddy, Wout Folmer en Piet Visser en Roland Lut Luttik.

Het nummer Cortez the killer- opgebouwd uit drie akkoorden met genoeg ruimte voor solo’s en improvisaties, wordt op deze avond als een Rock-mantra herhaald, achtereenvolgens door een nieuwe groep of solist dus telkens met een nieuwe muzikale wending. Als een Olympische vlam nemen we het lied van elkaar over en houden we de muziek aan de praat. Misschien wordt het laatste rondje gespeeld door alle aanwezige muzikanten tezamen.

Over het lied

Het lied roept utopische beelden op van het Azteekse rijk onder Moctezuma II in de 16e eeuw – het huidige Mexico en Hernán Cortés’s verovering / civilisering, het is maar hoe je het wilt noemen, plundering ervan.

In zijn biografie getiteld ‘Shakey’, zegt Neil Young: “What the fuck, waar ben ik mee bezig, schrijven over de Azteken alsof ik daar toen zelf rondgelopen heb? Want ik heb er alleen maar over gelezen in boeken. Een heleboel shit die ik heb bedacht omdat het in me op kwam.” In een later interview in 1995 voegde hij er nog aan toe: “Het was een combinatie van verbeelding en kennis. Waar Cortez wat mij betreft voor staat is de ontdekkingsreiziger met twee kanten. Aan de ene kant welwillend en anderzijds volkomen meedogenloos. Ik bedoel, kijk naar Columbus! Iedereen nu weet dat hij echt niet zo geweldig was. En hij was zelfs niet eens de eerste die daar aan land kwam. (lachend) Het doet me altijd vraagtekens zetten bij al die andere zogenaamde iconen.”

Het nummer Cortez the Killer verdwijnt na bijna zeven en een halve minuut met een fade out, eigenlijk duurde het langer. Maar -zo zegt Young’s vader in zijn boek Neil and Me-,  er was een circuit in het mengpaneel doorgebrand. Naast het verlies van de rest van het instrumentale werk ging er zo ook een laatste couplet verloren. Toen producer David Briggs dit nieuws aan de band moest vertellen, was Neil Young’s reactie: “Ik heb dat couplet sowieso nooit zo leuk gevonden.”

Er zijn honderden en honderden (actuele) covers van Cortez the Killer en Neil Young zelf speelt hem ook op verschillende manieren. Hieronder een akoestische- en een elektrische uitvoering van Neil Young zelf, plus een aantal geselecteerde cover-versies die een beeld geven van de mogelijkheden van de song. Wij gaan hier graag een aantal mooie en persoonlijke uitvoeringen aan toevoegen op zaterdag 7 september in het Badgastenkerkje.

Cortez the Killer – Neil Young akoestisch

Cortez the Killer – Neil Young & Crazy Horse Live in 1999

Gespeeld door Sugar Line Blue

Gespeeld door Lyda Diddy en JP

Cortez the Killer opgenomen tijdens eerste repetitie

Reactie op Cortez the Killer door Amy Shafer

Gedetailleerde muzikale observatie van Cortez the Killer door harpiste/ pianiste en muziekdocent Amy Shafer, een mooie poging om te duiden waarom dit mysterieuze nummer al bijna een halve eeuw lang weet te fascineren.

Gespeeld door Los Cenzontles and David Hidalgo

Gespeeld door Dave Rawlings & Gillian Welch

Gespeeld door Ad van der Veen & The O’Neils

Hoe speel je Cortez the Killer in Double Dropped D tuning met Justin Guitar

Justin: “It’s a great song for jamming, cause the harmonic structure behind it is so simple.”

Cortez’ Lead gitaar les

Gespeeld door Jimmy Galloway op Timberline Harp Gitaar

Gespeeld op een Nyckelharpa