WIJK AAN ZEE ~ Door Jan Paul van der Meij~ Nadat eerder dit jaar het ‘Tweede Wereldorgel‘ verrassend zijn weg vond naar het Badgastenkerkje (voor 1 mooie middag) staat er nu (permanent), gestemd, gepoetst en klaar om bespeeld te worden een baby grand piano van Feurich. Dit roept en vraagt om een uitroepteken !

Het is de piano van Ciska van der Laan, waarop zowel mijn beide broers als ik van deze lieve en kundige Beverwijkse pianolerares hebben leren spelen. Voorjaar 2024 is Ciska op gezegende leeftijd overleden. En nu heeft de familie besloten de piano te gunnen aan het Badgastenkerkje. DANK U!

Er zijn op dit moment al 3 evenementjes gepland waarbij de vleugel te horen zal zijn:

‘Dansen over het water’ Estafette-concert zaterdag 7 september

Muriël Bostdorp ‘Piano met de schoonheid van melancholie’ vrijdag 18 oktober 20:00

‘Speel piano als u wil!’ zondag 27 oktober 15:00

Geschiedenis van de piano van Ciska van der Laan

Van Will, broer van Ciska kreeg ik informatie over de geschiedenis van de piano. Deze komt geprint en ingelijst bij het instrument te staan en ook hier op deze pagina:

22 augustus 2024

 Hoi Jan Paul,

 Ik heb een paar zaken op een rijtje gezet voor je.

De Feurichvleugel is van 1933 en gebouwd in Leipzig.

In 1958 is de vleugel door mijn zus Cisca 2e hands aangeschaft en beneden in de achterkamer van het ouderlijk huis op de Oostertuinen in Beverwijk geplaatst.

Omdat de achterkamer bij de voorkamer werd getrokken verhuisde de vleugel in 1963 naar een slaapkamer boven. Dat werd via het trappengat gedaan en was een hachelijke ondernemening. Volgens de overlevering ging dat allemaal maar net goed.

Rond 1980 kreeg Cisca de voormalige melkwinkel/spoellokaal tot haar beschikking. Deze ruimte werd omgebouwd tot een ware muziekstudio. De vleugel werd vanuit de slaapkamer naar het balkon gebracht en van daaruit met een kraan van Winder Limmen over het pand getild richting voorkant studio.

Een paar jaar later volgde een revisie van de vleugel door de firma Alphenaar in Haarlem.

Na 2005 nam Cisca geen nieuwe leerlingen meer aan en nam het aantal langzaam af. Na 2015 stopte Cisca met lesgeven. Af en toe begeleidde ze nog een kerkkoor.

Op eerste foto krijg ikzelf in 1960 van Cisca les in de achterkamer.

De 2e en 3e foto hebben betrekking op verhuizing van de vleugel naar de studio.

Op het bijgevoegde laatste stemformulier uit 2016 staat het serienummer van de vleugel. Mogelijk handig voor de toekomst. Overigens werd de conditie van de vleugel in 2014 nog als “goed” getaxeerd door de stemmer.

Op de laatste foto zit Cis in 1963 in de slaapkamer boven.

Als je nog vragen hebt hoor ik het wel. En als ik de komende maanden tijdens de opruimwerkzaamheden nog een interessante foto voor je vind meld ik me.

 Groet, Will van der Laan

 Aanverwante artikelen op deze website