Badgastenkerkje

Van jongs af aan voelt hij de verbondenheid met de natuur, op zijn 11e kreeg hij zijn eerste moestuin, hij geeft al jaren wildpluk-workshops op diverse locaties in Kennemerland waar mensen uit het hele land op af komen, hij verbindt hen graag met de verwondering, dankbaarheid en vitaliteit van de natuurlijke wereld, hij leert je dan hoe en waar je lekker en gezond voedsel kunt vinden, vangen en bereiden en conserveren. Doceerde de vakken Botanie en Fyto-therapie aan de Hogeschool voor natuurgeneeskunde Hippocrates in Bloemendaal, verzorgt lezingen en verzorgt een prachtige moestuin in het buitengebied van Heemskerk. JP van der Meij in gesprek met Louis van der Kolk.

De titel van de podcast zal u duidelijk worden bij beluistering

Louis van der Kolk: “Ik neem jullie mee in mijn leven, we gaan de natuur in”

Louis van der Kolk in de podcast: “Als ik mijn cursus begin zeg ik altijd tegen mijn cursisten, vertel ik altijd: ik neem jullie mee in mijn leven, we gaan de natuur in. En wat ik normaal doe en wat ik allemaal geleerd heb in mijn leven dat wil ik graag met jullie delen. Ik vind het leuk om mijn kennis, mijn ervaring, te delen met mensen.

Wandelen en leren kennen van je eigen flora

Je kan zeggen bij mij dat het om vier dingen gaat. We lopen, we wandelen, nou bewegen is natuurlijk heel belangrijk in onze huidige maatschappij, er zijn heel veel mensen die veel te weinig bewegen. Dus wandelen in de natuur. Het tweede aspect: ik probeer altijd een verbinding met de natuur te maken. En daar horen ook de namen van de planten bij. En daar hoort ook bij het ervaren van dankbaarheid, het ervaren van de schoonheid, het ervaren van de verbinding, het leren kennen van je eigen flora. Hier in Wijk aan Zee groeien heel andere planten dan op de Lemelerberg.

Dat diepe inzicht van verbinding, dankbaarheid voor onze natuurlijke wereld. voor de aarde, voor de natuur. Dat is voor mij een hele belangrijke drijfveer. Dus… bewegen

Natuurlijke gezondheidsaspecten: vitaliteit op je bord

En dan heeft de natuur ook nog een heleboel gezondheidsaspecten. Vitaliteit op je bord noem ik dat weleens. Je kunt een vitale maaltijd bereiden waar levenskracht in zit, waar je je lekker bij voelt, waar je gezond bij blijft, waar je blij van wordt. Jij proeft op dag 4 van de cursus vaak mijn proeverij-bordje, allemaal kleine hapjes. Zeewieren, wilde vruchten, allemaal hapjes die de cursisten zelf bereiden. En dan is het leuk om die vitaliteit aan te vullen met allerlei kleine plantjes, vruchtjes, die je in het wild kunt vinden, plukken, die je in het wild kunt oogsten, maar die je ook in je eigen tuin in het wild zou kunnen kweken.

Leuk en lekker koken

En dan het vierde aspect, we bewegen, verbinden ons met de natuur, er zorgen voor vitaliteit op ons bord en ik vind het ook leuk om er ontzettend leuk en lekker mee te koken. Dat geeft mij ook heel veel plezier.

Kinderen fascineren zich altijd over beestjes. Die kijken, die verwonderen zich die zien beestjes lopen, die vinden dat fantastisch. En zo is het denk ik bij mij ook begonnen. En die beestjes vind je ook in een garnalennetje, op ’t strand. En die beestjes vind je in de achtertuin. En mijn leven lang heeft die verbinding met de natuur een hele belangrijke rol gespeeld.”

Aanverwante artikelen op deze website