Nee ik ben niet zo iemand die bezorgd is over van alles.. Overal om je heen heb je zulke mensen, hele landen vol heb je van die mensen, die de hele dag rondlopen…. iedere minuut van de dag….bezorgd over alles…

…Bezorgd over de lucht, bezorgd over het water, bezorgd over de aarde, bezorgd over insecticiden, pesticiden, additieven en e-nummers in het eten….frituurvet, carcinogenen, smaakversterkers, broodverbetermiddel, nep-voedsel, ZZS ( Zeer Zorgwekkende Stoffen), bezorgd over radon in gas, pfas, glyfosaat, straling, asbest, Pak’s, staalslak, weekmakers, zilverfolie, bezorgd over het redden van bedreigde soorten. Wacht even, laat mij je eens iets vertellen over bedreigde soorten, okee?

Het redden van bedreigde soorten is gewoon wéér zo’n arrogante poging van mensen om de natuur te verbeteren, het is arrogante bemoeizucht

Het redden van bedreigde soorten is gewoon wéér zo’n arrogante poging van mensen om de natuur te verbeteren. Het is arrogante bemoeizucht. Het is precies datgene wat ons vanaf het begin in de problemen heeft gebracht. Begrijpt niemand dat dan? Ingrijpen in de natuur! Meer dan 90% van alle soorten die ooit geleefd hebben op deze planeet.. ooit geleefd hebben… zijn weg. Ffffoeietsie! Ze zijn uitgestorven. Wij hebben ze niet allemáál uitgeroeid. Ze zijn gewoon verdwenen. Dat is wat de natuur doet.

Iedereen gaat tegenwoordig iets redden- hebben we niet al meer dan genoeg gedaan?

Ze verdwijnen tegenwoordig met een snelheid van 25 per dag. En dat is ongeacht wat wij uitspoken. Ongeacht ons gedrag op deze planeet zullen 25 soorten die er vandaag zijn, morgen zijn verdwenen. Laat ze gaan met mededogen. .. Laat ze gaan met gratie. Laat de natuur met rust. Hebben we niet al meer dan genoeg gedaan? We zijn zó zelfingenomen. Zo zelfgenoegzaam. Iedereen gaat tegenwoordig iets redden. Red de bomen, red de bijen, red de walvis, red die slakken… En de grootste arrogantie van allemaal: red de planeet. Wát?! Nemen die mafketels me in de maling?

De fucking planeet redden? Ik wordt een beetje zat van die onzin!

De planeet redden? We weten nog niet eens hoe we moeten zorgen voor ons zelf. We hebben nog niet geleerd om zorg te dragen voor elkaar. En we gaan de fucking planeet redden? Ik wordt een beetje zat van die onzin! Zat van die onzin. Zat van de fucking Dag van de aarde, van die zelfingenomen milieuactivisten. Die willen de wereld veilig maken voor hun Volvo en vouwfiets. Trouwens… milieuactivisten geven geen ene moer om de planeet. They don’t care about the planet.

Ze geven geen ene shit om de planeet

Ze geven geen ene shit om de planeet. Niet in het addendum doen ze dat, niet in de kleine lettertjes. Nee, niet in de kleine lettertjes. Wil je weten waar zij in geïnteresseerd zijn? Een schone plek om te wonen. Hun eigen habitat. Ze zijn bezorgd dat op een dag in de toekomst zij persoonlijk ongemak kunnen ondervinden: bekrompen, onverlicht, zelfbelang. Ik vind het niet zo indrukwekkend. En daarbij: er is niets mis met de planeet. Niets mis met de planeet.

De planeet is kiplekker, vergeleken met de mensen gaat het heel goed met de planeet

Er is helemaal niets mis met de planeet! Helemaal niets. De planeet is kiplekker. De ménsen zijn ziek. Klein verschilletje… de planeet is prima in orde. Vergeleken met de mensen gaat het heel goed met de planeet. Die is er al vierenhalf biljoen jaar. Heb je het rekensommetje weleens gemaakt? De planeet is er vier en een half biljoen jaar. En wij zijn er hoeveel.. honderdduizend? Misschien tweehonderdduizend. En we zijn pas bezig met zware industrie voor iets meer dan twee honderd jaar.

De verwaandheid te denken dat wij een bedreiging vormen voor deze prachtige kleine blauw-groene bol

Tweehonderd jaar tegenover vierenhalf biljoen. En wij hebben de verwaandheid te denken dat wij op de een of andere manier een bedreiging vormen dat we deze prachtige kleine blauw-groene bol die rondzweeft om de zon in de waagschaal stellen. De planeet heeft veel ergere dingen meegemaakt dan ons. Is door allerlei soorten ergere dingen heen gekomen dan ons. Is door aardbevingen heengegaan, vulkanen, bewegende tektonische platen, verschuiving van continenten, zonnevlekken, zonnevlammen, magnetische stormen, omkering van het aardmagnetisch veld …

De planeet gaat helemaal nergens heen, wij wel

…Jaren met bombardementen door kometen en asteroïden, meteorieten, wereldwijde overstromingen, vloedgolven, branden op wereldschaal, erosie, kosmische straling, terugkerende ijstijden… en wij denken dat een paar plastic zakjes… en wat aluminium blikjes, een verschil gaan maken? De planeet… de planeet gaat helemaal nergens heen. Wij wel! Wij gaan weg. Pak je shit maar in mensen, we gaan weg. En we zullen ook niet veel sporen nalaten, godzijdank! Misschien een beetje piepschuim. Een klein beetje piepschuim. De planeet zal er nog zijn terwijl wij allang verdwenen zijn. Gewoon weer een mislukte mutatie, een biologisch foutje, een evolutionaire cul de sac (doodlopende weg).

Wil je weten hoe het met de planeet gaat? Denk hier eens over na:

De planeet kan ons afschudden als een stelletje irritante vlooien, een gevalletje van overlast aan de oppervlakte. Als je wilt weten hoe het met de planeet gaat, vraag het aan die mensen in Pompeï, vastgevroren in hun houding door vulkanische as. Hoe het met de planeet gaat…? Wil je weten hoe het met de planeet gaat, vraag het maar aan die mensen in Mexico City of in Armenië en op honderd andere plekken, begraven onder duizenden tonnen puin van aardbevingen… Of zij deze week voelen dat zij een bedreiging zijn voor de planeet.

Dat is wat de planeet doet, het is een zelf-reinigend, zelf-corrigerend systeem

En wat dacht je van die mensen in Kilauea, Hawaï, die hun huizen hadden gebouwd vlak naast een actieve vulkaan en vraag je dan eens af waarom ze lava hebben, lava in de woonkamer? De planeet zal er nog zijn lang, lang, lááááng nadat wij verdwenen zijn. En zij zal zichzelf helen, zij zal zichzelf reinigen, want dat is wat zij doet, het is een zelf-corrigerend systeem. De lucht en het water zullen herstellen, de aarde zal zich vernieuwen en als het klopt dat plastic niet afbreekbaar is, nou dan zal de aarde gewoon plastic incorporeren in een nieuw paradigma: de aarde plus plastic.

De aarde deelt niet onze vooroordelen tegen plastic

De aarde deelt niet onze vooroordelen tegen plastic. Plastic kwam voort uit de aarde. Waarschijnlijk ziet de aarde plastic als één van haar kinderen. Misschien is dat wel de enige reden waarom de aarde heeft toegestaan dat wij uit haar zijn voortgekomen: zij wilde plastic voor zichzelf. Ze wist niet hoe ze plastic moest maken, daar had zij ons voor nodig. Dat kan misschien het antwoord zijn op de eeuwenoude filosofische vraag; waarom zijn wij hier?
PLASTIC! Klojo’s!

Het plastic is er, ons werk zit erop

Dus: het plastic is er. Ons werk zit erop, we kunnen worden uitgefaseerd. Natuurlijk afvloeien. En ik denk dat dat proces al begonnen is denk je niet? Ik bedoel, om eerlijk te zijn, de planeet ziet ons waarschijnlijk als een milde bedreiging, iets waar ze mee moet dealen. En ik weet zeker dat de planeet zichzelf zal verdedigen. Op een manier waarop een groot organisme dat doet, zoals een bijenvolk of een mierenkolonie een verdediging kan opzetten. Ik weet zeker dat de planeet iets zal bedenken. Wat zou jij doen?

Als jij de planeet was en je probeerde je te beschermen tegen die vervelende mensensoort, wat zou jij doen?

Als jij de planeet was, en je probeerde jezelf te verdedigen tegen die vervelende, problematische soort? Eens even kijken, hmm… wat? …Virussen! Virussen zouden kunnen werken, ze lijken vatbaar voor virussen. En virussen zijn lastig, ze muteren de hele tijd, vormen nieuwe stammen wanneer er een vaccin is ontwikkeld. En misschien zou het verspreid kunnen worden seksueel. Dat maakt ze een beetje terughoudend om zich te storten in ‘reproductieve activiteiten’. Nou, dat is een poëtische noot. En het is een begin. En ik mag dromen, niet waar?

Ik kan dromen

….Wóóóóóh….Wóóóóh….

Ik kan dromen. Zodat ik me geen zorgen maak over de kleine dingen: bijen, bomen, walvissen, slakken….Ik denk dat we onderdeel zijn van een grotere wijsheid dan wij ooit zullen begrijpen. Een hogere orde, noem het zoals je maar wil. Weet je hoe ik het noem? De grote elektron. De grote elektron….Wóóóóóóh…..Wóóóóóóh….. Het deelt geen straffen uit. Het veroordeelt helemaal niet. het ís alleen maar…. net als wij, een tijdje… voor even.

Dank je wel

Dank je wel voor het even hier zijn met mij. Dank je wel. Dank je wel lieve lezer. Zorg goed voor jezelf! En zorg goed voor een ander!
Groetjes van standup comedian George

Aanverwante artikelen op deze website

Disclaimer