20 jaar geleden werd ingeschat dat om een academische studie te kunnen afgronden je een IQ nodig had van ongeveer 120-123. Vandaag zien we bij de universiteitsstudenten dat het gemiddelde IQ in het westen, want het zijn westerse studies, 101 is. 101 is het gemiddelde. Waar onderzoekers uit concluderen: hoe laag legt de academische wereld momenteel de lat om die studenten daar nog over te laten springen?

Een onderzoek in 2023 wijst uit dat 1 op de 3 van de 16-jarigen in NL niet in staat is om te lezen, functioneel analfabeet is. In 2019, vóór de corona maatregelen was het nog 1 op de 4.

Hoe vaak ik op mijn schermpjes kijk, kan ik en durf ik eigenlijk niet te zeggen. Ik neem dagelijks een kakafonie van korte berichtjes, filmpjes, foto’s. nieuws, reclame, gedragsbeïnvloeding, spin, spelletjes, opinie, muziekjes en entertainment tot me. Ik kan eigenlijk geen halve dag zonder mijn kakafonie.

Handig voor alles

De kakafonie werkt bijzonder verslavend en is een uitermate effectieve manier om mijn aandacht bij belangrijke dingen weg te houden, zoals staren naar de wolken, om me heen kijken, inloggen bij mezelf, liefhebben, verveling. Het is een succesvolle manier om aanzienlijke hoeveelheden van mijn quality-time kwijt te raken, mijn aandachts-spanne in te korten, mijn aandacht voor mijn fysieke omgeving te doen afnemen, mijn fysieke coördinatie achteruit te doen gaan, lange termijn geheugen te degenereren, bewustzijn te doen afnemen, mijn vermogen tot kritisch denken aan te tasten, steeds afhankelijker te worden van externe aansturing, de ruimte in mijn geest te laten afnemen en m’n intelligentie te doen krimpen. Ja de telefoon is handig voor alles, nee, ik kan er gewoon niet zonder hè, voor alles.

Intelligentie is gevaarlijk: je begint zelf te denken, te kijken, te ervaren

Dit korte artikel is mijn kleine herinnering aan de aard en herkomst van intelligentie: intelligentie is gevaarlijk. Intelligentie betekent: je begint zelf te denken, je begint zelf om je heen te kijken, je gelooft niet in de geschriften, je kent de gesignaleerde degenererende effecten van digitalisatie, de inherente tekortkoming van de a.i’s en de chat GPT’s. Je gelooft in je eigen ervaring. Intelligentie is een heel natuurlijk fenomeen, ieder kind wordt er mee geboren.

Meditatie is een overgave niet een eis, je wordt dan niet een intellectueel, je wordt wijs

Meditatie is een overgave, het is niet een eis. Het is niet het leven naar mijn manier forceren. Het is ontspannen in de manier waarop het leven wil dat ik ben. Het intellect wordt intelligent in de handen van het hart. Het is een transformeren, een totale transformatie van energie. Je wordt dan niet een intellectueel; je wordt gewoonweg wijs, je wordt wijsheid. Wanneer je intelligent wordt dan wordt het gewone het buitengewone.
R.

When I’m old and wise – Alan Parson’s Project

Liedje, oftewel wijs-je van Eric Woolfson en Alan Parsons. Toch wel één van de allerbekendste liedjes met betrekking op wijsheid


Een intelligent iemand gelooft maar de helft van wat ie hoort. een wijs iemand weet welke helft

Aanverwante artikelen op deze website

Disclaimer