WIJK AAN ZEE – Op zondag 1 september kwam Rob Salomonson naar Wijk aan Zee, waar hij in en om het Badgastenkerkje een workshop gaf met de opvallende titel: Natuurlijk Bewegen en Leven met Losse Enkel. In deze workshop hebben we kunnen ervaren wat barefoot- en natuurlijk bewegen te bieden heeft. Een inspirerende lezing met veel interactiviteit, bewegen en verrassende visies / oeroude kennis opnieuw leren. Dank Rob, dank namens alle deelnemers, en dank Ellen voor het in contact brengen.

 ❤ JP

De schoen, bedacht als oplossing voor een probleem vormt ook een probleem. In Wijk aan Zee zijn diverse mensen met voetproblemen zoals Hallux Valgus, die aanhielden met orthopedische schoenen en die verbetering ervaren sinds zij lopen op minimalistische schoenen. (‘barefoots’.) Rob: “Als je barefoot-schoenen gaat dragen is het wel zaak dat je tegelijkertijd je manier van lopen daarop aanpast.”

De voet is de slaaf van de schoen. De voet is niet meer vrij om te bewegen maar moet de schoen volgen. De voet vráágt juist om die beweging. Dus weg met die schoen. Loop, ren, speel, dans en oefen op blote voeten of op minimalistische schoenen. Krijg weer contact met je voeten en je voeten weer met jou. Tekst: Bevrijd je voetendag.

Zodra we -goed bedoeld kindjes stevige schoentjes geven leren wij heel snel het natuurlijke bewegen af. We lopen te veel op de voorvoet, dat is vragen om allerlei problemen in voeten, knieën, heupen, rug.

Rob Salomonson: “Ik vind het juist heel knap als mensen op schoenen kunnen lopen. Als je namelijk op blote voeten loopt, staan alle botten in de juiste houding en dan heb je 60% minder kans op blessures.’’

In deze workshop maakte Rob inzichtelijk dat met barefoot bewegen en leven je:

– zachter met je lijf omgaat
–   weinig kracht nodig hebt om te lopen en te rennen
–   geen sterke voetspieren hoeft te hebben
–   minder kans hebt om verschillende lopers-blessures op te lopen
–   een grote kans hebt dat veel nog aanwezige lopers-blessures nog van uit je reguliere schoenen tijdperk kunt oplossen

De mythe van de stevige schoen

De mythe van de stevige schoen is hardnekkig. Van jongs af aan horen we dat onze voeten ondersteuning nodig hebben. Want anders lopen we niet goed.
Niets is minder waar. Het dragen van stevige schoenen maakt onze voetspieren lui. Ook vergeten we welke bewegingen onze voeten maken tijdens het lopen. En dat heeft nadelige gevolgen voor onze stabiliteit en vergroot de kans op vallen. Bovendien zorgen stevige schoenen voor allerlei voetklachten. Ze drukken onze tenen tegen elkaar. Niet voor niets heeft één op de vier Nederlanders een scheve grote teen. En dan hebben we het nog niet gehad over hamertenen, doorgezakte voorvoeten en hielspoor. – Bron: Bevrijd je Voetendag van Voetentraining

Trainen met Rob Salomonson in Amsterdam

In aansluiting op de workshop: Natuurlijk wandel- en ren trainingen georganiseerd Bij de Trek outdoor, Haarlemmerplein 25, Amsterdam op de meeste donderdagen van 18:15 tot ongeveer 19:15 uur. Deze trainingen worden gegeven door Rob Salomonson. 

Voetnoten