WIJK AAN ZEE – Al duizenden jaren wordt het labyrint gebruikt door allerlei culturen wereldwijd en er is tegenwoordig een grote revival gaande. Er zijn labyrinten aangelegd in kerken, bij scholen, ziekenhuizen en gevangenissen, in retraite centra, in de natuur, in parken en in de openbare ruimte in de stad. Op maandag 6 januari is er in het Badgastenkerkje een combi: labyrint lopen & klankschalenconcert.
RESERVEREN Labyrint Lopen & Klankschalen maandag 6 januari 14:00 – 15:30
Labyrint Lopen & Klankschalenconcert
Badgastenkerkje, Julianaweg 75 Wijk aan Zee
Maandag 6 januari
Deur open 13:30, biologische thee en versnapering
Labyrinth lopen: 14:00 +/- 14:20
Klankschalenconcert: 14:30 – 15:30
Entree: vrij = doen wat goed voelt
Matten, kussens, dekentjes aanwezig
Voor wie niet kan of wil liggen is er een stoel
Na Doolhof nu ook labyrint in Wijk aan Zee
Een Doolhof was- en is er al in Wijk aan Zee. Doolhof was de naam van een gebiedje aan de noordkant van het dorp waar ooit een wir-war van heggen en tuinen was. En Doolhof is de naam van de kantine van s.v. Wijk aan Zee. Vanaf vandaag is er in Wijk aan Zee naast een doolhof ook een labyrint te vinden, in het Badgastenkerkje.
Al duizenden jaren wordt het labyrint gebruikt door allerlei culturen wereldwijd en er is tegenwoordig een grote revival gaande. Er zijn labyrinten aangelegd in kerken, bij scholen, ziekenhuizen en gevangenissen, in retraite centra, in de natuur en in parken en in de openbare ruimte in de stad.
Er zijn labyrinten aangelegd in kerken, bij scholen, universiteiten, gevangenissen, ziekenhuizen, in retreats, in de natuur en in de stedelijke openbare ruimte. Het is een oude geometrische vorm, die bedoeld is om aandachtig of meditatief te bewandelen. Voor de ene gaat dat diep, een ander wandelt met een opgeruimde smile. Weer een ander loopt tegen zijn of haar ongeduld aan, die wil er eigenlijk meteen alweer uit. Of je komt het allemaal tegen, één voor één.
Voor veel mensen biedt het labyrint een regelmatig terugkerende mogelijkheid voor loopmeditatie. Tijdens het bewandelen van het labyrint kun je stil worden en je openstellen voor een ingeving of inzicht over een kwestie die op dit moment in je leven speelt. Het labyrint is voor veel mensen een metafoor voor hun levenspad.
Onthoud dat je een labyrinth niet verkeerd kunt lopen, loop het op je eigen manier in je eigen tempo van buiten naar binnen en begeef je na het bereiken van het centrum, de kern, via het kronkelende pad weer naar buiten. Wanneer je het labyrinth hebt doorlopen en bij de uitgang staat kun je naar de ingang begeven en een opnieuw de gang maken. Je kunt tussen het lopen door of als je klaar bent uitrusten op een van de sofa’s die staan in het kerkje.
Rond de klok van 14:20 begeven we ons naar de zaal waar even later het klankschalenconcert zal beginnen. Je hoeft niet op de klok te letten, als het nodig is geeft JP wel een seintje.
Klankschalenconcert: een moment waarin alle doelen even weg mogen vallen
Klankschalen geven geluiden die de meeste mensen nog nooit gehoord hebben. In deze klankschalenmeditatie kun je een moment beleven waarin alle doelen even weg mogen vallen. Er hoeft niets nagestreefd of bereikt te worden. Je betreedt een lege, vrije ruimte waarin je volkomen doelloos jezelf mag zijn. Het kan je een gevoel van tijdloosheid geven, van ruimte ‘een verademing’.