Badgastenkerkje

Al duizenden jaren gebruiken mensen in allerlei culturen het labyrint. Het is een oude geometrische vorm, bedoeld om aandachtig of meditatief te bewandelen. Voor de ene gaat dat diep, een ander wandelt met een opgeruimde smile, weer een ander loopt tegen het eigen ongeduld aan, of je komt het allemaal één voor één tegen. Onthoud dat je een labyrinth niet verkeerd kunt lopen.

Bij de labyrintervaring speelt de persoonlijke vraag een belangrijke rol. We zijn er in het algemeen zo aan gewend antwoorden op onze vragen te verwachten van anderen dat we bijna vergeten dat we de belangrijkste- voor ons persoonlijke leven bepalende antwoorden uiteindelijk slechts in onszelf kunnen vinden.

Loop het op je eigen manier in je eigen tempo van buiten naar binnen en begeef je na het bereiken van het centrum, de kern, via het kronkelende pad weer naar buiten. Wanneer je het labyrinth hebt doorlopen en bij de uitgang staat kun je met een boog naar de ingang gaan en als je wilt opnieuw het pad bewandelen. Je kunt tussen het lopen door of als je klaar bent even gaan zitten op een van de sofa’s of rieten strandkorven die staan in het kerkje.

Begin met op jezelf af te stemmen. Doe dit door je te ontspannen en je met het ritme van je ademhaling te verbinden. Gun jezelf de tijd, gun jezelf de ruimte. In een labyrint is het zaak om geestelijk en lichamelijk aanwezig te zijn. Formuleer zo direct en eenvoudig mogelijk één of meerdere vragen.

Het labyrint met een totale lengte van 108 meter. Het pad voert je mee op een wandeling die pas eindigt als je komt waar je al bent. Je zult veel stappen moeten zetten op vele paden, om gewoon bij jezelf te komen. Want je bent heel ver weg gegaan van jezelf. En de weg terug ben je totaal vergeten. Als je een diep verlangen hebt, als je jezelf mist, ga op pad.

Labyrint Revival is gaande

Er is een grote labyrint-revival gaande. Er zijn labyrinten aangelegd in kerken, bij scholen, universiteiten, ziekenhuizen en gevangenissen, in retraite centra, in de natuur, in parken en in de openbare ruimte in de stad.

Na Doolhof nu ook labyrint in Wijk aan Zee

Een Doolhof was- en is er al in Wijk aan Zee. Doolhof was de naam van een gebiedje aan de noordkant van het dorp waar ooit een wir-war van heggen en tuinen was. En Doolhof is de naam van de kantine van s.v. Wijk aan Zee. Sinds kort is er in Wijk aan Zee naast een doolhof ook een labyrint te vinden, in het Badgastenkerkje.

De kunst is om in vol vertrouwen en aandachtig je vraag te stellen. Tijdens de tocht door het labyrint houd je je de vraag voor de geest. Wanneer we onszelf op deze manier benaderen kunnen we in vol vertrouwen een antwoord uit de diepte verwachten, want we betrekken er de intelligentie en de aandacht bij van al onze cellen.

Loopmeditatie metafoor voor levenspad

Voor veel mensen biedt het labyrint een regelmatig terugkerende mogelijkheid voor loopmeditatie. Tijdens het bewandelen van het labyrint kun je stil worden en je openstellen voor een ingeving of inzicht over een kwestie die op dit moment in je leven speelt. Bij het naar het centrum lopen kun je bijvoorbeeld mediteren over oude patronen of een gewoonte die je los wilt laten. Bij de het lopen naar de buiten kun je mediteren op je intentie en hoe je wilt vernieuwen. Het labyrint is voor veel mensen een metafoor voor hun levenspad.