Greet Cudovan uit Wijk aan Zee duikt in het oorlogsverleden van haar dorp en gaat samen met haar gesprekspartners op zoek naar de essentie van vrijheid. De titel van deze podcastserie is gebaseerd op een uitspraak van een basisschoolleerling. Gareet: “Zo treffend onder de rook van Tata Steel”. Opname: Badgastenkerkje. Uitgever: De Vrijstaat Roetz.

U bent welkom om aanwezig te zijn bij de opname van de podcasts:

Aflevering 1​Belinfante​ 27 maart 2022
De Joodse familie Belinfante speelde in de eerste decennia van de twintigste eeuw een belangrijke rol in Wijk aan Zee. In maart 1942 werden Ernst, Jetty en hun twee jonge kinderen gedeporteerd. Gast: journalist Jacky de Vries.

Aflevering 2. Het Tweede Wereldorgel 10 april 2022
De Duitse Hauptlehrer en soldaat Adolf de Biasi knutselde samen met timmerman Antoon vd Meij in Wijk aan Zee een orgeltje in elkaar voor een tentoonstelling in de bunker.​ Gast: Cor Bart.

Aflevering 2 Wijk aan Zee 75 jaar vrij

Cineast Jan van der Land vertelt over zijn films Vrijheid I, II en III, waarin overlevenden worden geïnterviewd. Bets Durge (86) was zes jaar toen de oorlog begon. Zij vertelt over haar herinneringen. Interviews: Greet Cudovan. Gasten: Jan van der Land en Bets Durge. 

Aflevering 4. De rol van de kerk 29 april 2022
Wat heeft de kerk in Wijk aan Zee in bezettingstijd meegemaakt? Wat is er met de klokken in de toren gebeurd? Gast: Marcel Lindeman, docent geschiedenis en bestuur Protestantse gemeente.

Aflevering 5. Bunkers en het belang van educatie 12 mei 2022
Ruim 500 kinderen zijn komen ‘bunkeren’ in Wijk aan Zee. Nut en noodzaak? Wat willen wij dat zij daarvan opsteken? (En wat leren wij daarvan)Dit in aanloop van de Bunkerdag op 28 mei waaraan Wijk aan Zee met 5 bunkers meedoet. Gast: René Muetstege, Bob Kos.

Vrijheid een film van Jan van der Land

Wijk aan Zeeërs vertellen over hun herinneringen aan de oorlog.

Hoe was dat?

Twintig jaar geleden begon Greet Cudovan de verhalen van overlevenden in Wijk aan Zee op te schrijven, een dorp binnen de Festung IJmuiden in de Atlantikwall. Iedereen moest in 1942 evacueren, slechts een paar gezinnen konden blijven. Hoe was dat om met de Duitsers te moeten samenleven?

Wijk aan Zee 75 jaar Vrij

De viering van 75 jaar vrijheid was een goede reden om de verhalen te bundelen in een boek: “Wijk aan Zee 75 jaar Vrij”. Cineast Jan van der Land maakte 3 dvd’s met interviews onder de naam Vrijheid I II en III te vinden op het YouTubekanaal van Rondje Wijk aan Zee.

Essentie

Het boek met dvd lag in het voorjaar van 2020 in de winkel toen onverwachts de pandemie uitbrak. Zaten we opeens in een lockdown. Weg Vrijheid!!!??? Hier begint haar zoektocht naar de essentie van Vrijheid. Met de oorlog in de Oekraïne op dit moment wel heel erg actueel. In een aantal podcasts praat zij met verschillende mensen over dit onderwerp.

Meer vrijheid op deze website: